Izjava Milovana Balabana povodom uloge princa Đorđa Karađorđevića u istoriji

0
216

Princ Đorđe Karađorđević nije bio duševni bolesnik kakvim je predstavljan ali  svakako zbog svoje naravi ne bi mogao da odgovori obavezama vladara jedne zemlje – rekao je istoričar Milovan Balaban

Na tribini posvećenoj princu Đorđu Karađorđeviću koja je organizovana pre nekoliko meseci u Novom Sadu ,istoričar Milovan Balaban  rekao je da se o  “princu  malo znalo. Najpre su o njemu ćutali sami Karađorđevići, a potom je u komunističkom periodu opalo interesovanje za kraljevsku porodicu“.  Često agresivno ponašanje princa Đorđa dovodilo je do toga da se pod pritiskom pojedinih političkih i dvorskih krugova, ali i propagande koja je dolazila iz domaće i austrijske štampe, odrekao prestola 1909. godine u korist svog brata Aleksandra, budućeg kralja Jugoslavije.“ Milovana Balabana smo zamolili da odgovori na pitanje  kakav bi princ Đorđe Karađorđević bio kao vladar da se nije dogodilo to što se dogodilo uzimajući u obzir političke i istorijske okolnosti.

Princ Đorđe Karađorđević je preminuo u Beogradu, u dubokoj starosti,1972. godine. Sahranjen je u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Topole.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here