Nije sporno da će se aktuelna većina u grčkom parlamentu dogovoriti sa severnim susedom oko imena Bivše jugoslovenske republike Makedonije i da će se u tom ’’paketu’’ rešavati i pitanje priznavanja tzv. ’’Kosova’’  istakao je direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Aktuelni odnosi na relaciji Republika Makedonija i Grčka u poslednje vreme zaokuplja pažnju političke javnosti u ovom delu Evrope. U svetlu novih tenzija  između dve države, posebno se posmatraju spoljno-politička reagovanja Grčke, pa se među analitičarima ali i među političarima postavljalo pitanje da li bi Grčka mogla da prizna Kosovo baš u ovom trenutku. Direktor Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić je je govoreći o ovoj temi rekao.

Uz Kipar, Španiju, Rumuniju i Slovačku, Grčka je jedna od pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo. Kao i jedan od glavnih razloga nepriznavanja  je i problem na severu Kipra, koji je pod turskom okupacijom od 1974. godine i gde se nalazi 40.000 turskih vojnika, ali i bliska istorijska veza sa Srbijom.