Potpredsednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović potpisala je sa ministrom iz Hrvatske Olegom Butkovićem Memorandum o saradnji na unapređenju železničkog saobraćaja

0
254

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je sa ministrom mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olegom Butkovićem Memorandum o saradnji na unapređenju železničkog saobraćaja.

Memorandum, koji predviđa zajedničku rekonstrukciju pruge Beograd–Zagreb potpisan je u Palati Srbija u prisustvu ministra za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranke Joksimović.

Pruga je duga 412 kilometara i rekonstrukcijom će putovanje vozom na toj relaciji biti smanjeno sa sadašnjih sedam i po na nešto više od tri časa.
Predsednici Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović razgovarali su u februaru u Zagrebu o rekonstrukciji te pruge, nakon čega su resorna ministarstva dogovorila potpisivanje Memoranduma.
Taj dokument predviđa saradnju na modernizaciji železničke infrastrukture, olakšavanje postupaka na železničkim graničnim prelazima između dve države, kao i zajednički nastup prema EU fondovima i drugim međunarodnim institucijama u vezi sa modernizacijom pruge Beograd–Zagreb, na Koridoru 10.
Deo pruge kroz Srbiju dug je 116 kilometara i prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture planirana je rekonstrukcija oba koloseka na čitavoj deonici Golubinci–Šid, odnosno do granice sa Hrvatskom, kao i modernizacija dela od Rume do Šida.
Za rekonstrukciju pruge na teritoriji Srbije biće potrebno približno 250 miliona evra, a na teritoriji Hrvatske nešto više.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here