Održana je 19. skupština Poslovnog udruženja ‘’Pijace Srbije’’

0
182

U hotelu Vojvodina održana je 19.skupština Poslovnog udruženja ‘’Pijace Srbije’’ na kojoj se govorilo o aktuelnoj situaciji u oblasti pijačne delatnosti.

Prvi put u proteklih 15 godina, koliko postoji asocijacija pijačnih uprava i tržnica Srbije, naš grad je bio domaćin ovakvog jednog skupa. Direktor JKP Pijace i parkinzi, Ilija Mandić uoči početka današnje skupštine objasnio je da je Zrenjaninu i tom preduzeću pripala čast da budu domaćini predstavnicima 23 pijace iz čitave Republike.

Kada je reč o funkcionisanju JKP Pijace i parkinzi u našem gradu, Ilija Mandić je rekao da je ovo javno preduzeće prestalo da se finansira iz budžeta grada i da sada samostalno posluje na tržištu.

Dve najznačajnije teme koje zaokupljaju pažnju pijaca i njihovih uprava u Srbiji u ovom trenutku su sudbina zahteva pijačnih uprava da se naplata zakupa pijačnih prostora na kojima se prodaju životne namirnice oporezuju po posebnoj stopi PDV-a od 10% što bi „smanjlo troškove izlaska na pijace poljoprivrednim proizvođačima, što je veoma značajno za očuvanje i razvoj pijačne delatnosti u sve izraženijoj tržišnoj borbi sa supermarketima“. O tome se već dugo raspravlja , a konačnu reč daće Ministarstvo finansija. Pored toga druga tema koja zaokuplja pažnju pijaca i pijačnih uprava je novi  Zakon o trgovini koji bi konačno trebalo da odredi položaj i ulogu  tržnica i veletržnica u skladu sa evropskim zakonodavstvom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here