Predsednica VladeAna Brnabić otvorila je u mestu Krivaja pored Bačke Topole, prvu digitalnu farmu u Srbiji i regionu

0
111

Premijerka Brnabić je tom prilikom objasnila da će farma poljoprivrednicima omogućiti da besplatno i “iz prve ruke” nauče kako da smanje rizike u proizvodnji, troše manje vode i đubriva i ulože manje sredstava, a dobiju veće prinose.
Ona je poručila da otvaranje digitalne farme pokazuje da je Srbija lider u regionu i da može da postane lider u Evropi kada je reč o digitalizaciji i novim tehnologijama u poljoprivredi.
U tom smislu, premijerka je naglasila da se što pre mora izgraditi zgrada Instituta BioSens, koji će biti evropski centar naučne izvrsnosti, dodavši da će Vlada za to opredeliti 14 miliona evra.

Brnabić je naglasila da je važno da se završi projektna dokumentacija i da što pre krene gradnja koja će se završiti u što kraćem roku, istovremeno istakavši važnost povezivanja baze podataka u poljoprivredi kako bi se donosile efikasne odluke na bazi svih informacija. Zato je Vlada donela zaključak da osnuje radnu grupu, na čijem je čelu ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koja će na tome raditi sa Institutom Biosens, dodala je premijerka.
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je poljoprivreda u Srbiji važan pokretač i faktor razvoja, te da je u prethodnih nekoliko godina izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije udvostručen.
EU je danas veliki investitor, trgovinski partner i donator Srbije i nastaviće da joj pruža podršku u procesu reformi na putu evropskih integracija, ali i za dobrobit ekonomije i građana Srbije, naveo je Fabrici.
Unija će, kako je poručio, nastaviti da pruža podršku Srbiji u inovacijama, kroz projekat “Horizont 2020”, kao i podršku srpskoj poljoprivredi kroz IPARD program, kojim će se obezbediti 175 miliona evra podrške. On je objasnio da je digitalnu farmu osmislio Institut “BioSens”iz Novog Sada, u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačem “Krivaja”, u okviru projekta ANTARES, koji zajednički finansiraju EU i Vlada Srbije.
Fabrici je podvukao da je upravo projekat ANTARES, koji obuhvata dva najznačajnija sektora – IT i poljoprivredu, primer dobre saradnje Srbije i EU.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here