U Klubu MZ Dositej Obradović održana je prezentacija rezultata skrininga raka dojke za 2017.godinu kao i predavanje o ovoj temi

0
114

Prema Kalendaru javnog zdravlja 20.mart se obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Cilj kampanje je da se skrene pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i na pravovremeno zbrinjavanje osoba obolelih od ove bolesti. Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Najveći broj umrlih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. Kakva je statistika kada je u pitanju grad Zrenjanin i kakav je odziv na skrining rekao je dr Dragan Ilić, specijalista ginekologije i akušerstva Dispanzera za žene u Zrenjaninu.

Javno zdravlje prepoznaje rak dojke kao globalni problem. Lekari ipak ističu važnost prevencije i nude ohrabrenje porukom da je rak dojke izlečiv u velikom broju slučajeva ukoliko se otkrije na vreme. Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke širom Srbije se organizuje niz događaja kako bi se skrenula pažnja javnosti i žene podsetile da odlaze na redovne lekarske preglede, jednom godišnje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here