Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić izjavio je da su albanski separatisti, uz podršku međunarodnih zapadnih krugova, juče napali naš narod na severu pokrajine, sa ciljem da nasiljem, terorom i zastrašivanjem okupiraju ovaj deo pokrajine.

 Đurić je, u obraćanju javnosti nakon sastanka predstavnika Srpske liste sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je apsolutno siguran u to da je njegovo jučerašnje hapšenje u Kosovskoj Mitrovici i odvođenje s lisicama na rukama u Prištinu izvedeno uz odobrenje određenih zapadnih zemalja.

On je rekao da je nakon hapšenja bio maltretiran i tučen, a da je jedan poziv iz Beograda sprečio veći teror prema Srbima na Kosovu i Metohiji. Đurić  je rekao da će odluku o nastavku dijaloga sa Prištinom doneti predsednik Vučić  i ocenio da su jučerašnji događaji u Kosovskoj Mitrovici bili zapravo napad na proces dijaloga, te da su Priština i deo međunarodne zajednice, „jedni delima, a jedni nedelima“, pokazali stav prema dijalogu Beograda i Prištine.

Ovaj napad, kako je naveo Đurić jeste kontinuirani pokušaj kroz niz incidenata, napada i situacija, kao i izmišljenih razloga zauzimanja severa Kosmeta, kako bi se promenila demografska slika i ostvario šovinistički cilj onih koji bi da Srba na Kosmetu ne bude.
Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da će ta lista izaći iz kosovske vlade, a da će 10 većinski srpskih opština na Kosovu i Metohiji formirati 20. aprila Zajednicu srpskih opština.