Smiljana Glamočanin Varga: “Bunjevci su kao nacionalna manjina Srbiju uvek doživljavali kao svoju zemlju pa je neshvatljivo da Skupština Vojvodine ni do danas nije ukinula akt iz 1945. godine.”

0
443

Bunjevci su kao nacionalna manjina Srbiju uvek doživljavali kao svoju zemlju pa je neshvatljivo da Skupština Vojvodine ni do danas nije ukinula akt iz 1945. godine kojim se Bunjevcima zabranjuje da se izjašnjavaju kao Bunjevci – izjavila je potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Smiljana Glamočanin Varga.

Kao član odbora Skupštine Vojvodine za ustavnopravni položaj pokrajine, zajedno sa Slobodanom Orlovićem i Zoranom Vučevićem , poslanica Srpske radikalne stranke Smiljana Glamočanin Varga zatražila je od predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora  da sazove sednicu odbora radi donošenja predloga deklaracije kojom bi se poništio antiustavni i asimilatorski akt  od 14.maja 1945 . Reč je kako je obrazloženo u zahtevu  o ‚‚napadu ‚‚ na prirodno ljudsko pravo na nacionalno izjašnjavanje Bunjevcima i Šokcima . Hoće li deklaracija biti doneta i šta je suština ovakve deklaracije koju ste predložili Skupštini AP Vojvodine, pitali smo Smiljanu Glamočanin Varga.

Usvajanje inicijative za proglašenje ništavnosti akta o nasilnoj asimilaciji Bunjevaca, podneo je i Nacionalni savet Bunjevaca , a predsednica tog  saveta Suzana Kujundžić Ostojić očekuje da svi prijatelji Bunjevaca podrže predlog da se poništiti asimilatorski dekret iz 1945. godine, po kome su se svi Bunjevci morali da se izjašnjavaju kao Hrvati. Kujundžić Ostojić je istakla da takva  inicijativa nije okrenuta ni protiv koga, i da Bunjevci  traže  samo demokratsko pravo da se izjašnjavaju kao Bunjevci i smatraju da to pravo treba da imaju pripadnici svake druge nacionalnosti.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here