Izjava Milice Đurđević Stamnekovski povodom pregovaračkog procesa između Beograda i Prištine

0
445

Uključivanje Ruske Federacije u pregovarački proces između Beograda i Prištine podigao bi taj proces na viši međunarodni pregovarački nivo i možda bi značilo i povratak pitanja Kosova i Metohije u Ujedinjene nacije – izjavila je portparolka Srpskog sabora Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je tokom poslednje posete Beogradu bio nedvosmilen u tome da Moskva neće nemo posmatrati eventualno uključenje Vašingtona u dijalog Beograda i Prištine. „Saslušaćemo mišljenje Srbije. Ako u dijalog budu pozvane Sjedinjene Američke Države i ako Srbija pozove Rusiju, nećemo ostati po strani“, rekao je ministar inostranih poslova Ruske Federacije. Lavrov je istakao i da Evropska unija mora da preduzme dodatne korake kako bi opravdala poverenje koje joj je dato posredovanjem u dijalogu. Šta bi iskazana spremnost Rusije da se uključi u rešavanje pitanja Kosova i Metohije mogla da donese Srbiji i pregovaračkom procesu, bilo je pitanje koje smo uputili portparolki Srpskog sabora Zavetnici, Milici Đurđević Stamenkovski.

Krajem prošle godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Moskvi da je dobio potvrdu ruskog predsednika Vladimira Putina da je ruska strana spremna da se uključi u dijalog Beograda i Prištine ukoliko bude pokušaja da se proširi format dijaloga i u njega se uključe SAD. Sa druge strane američki ambasador u Srbiji Kajl Skat je pre nekoliko dana rekao da SAD sa velikim interesom prate dijalog Beograda i Prištine, ali da se neće formalno uključiti u pregovore, jer te pregovore vodi EU.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here