Gotovo 60 kompanija iz Srbije predstaviće od 10. do 14. aprila svoje proizvode i usluge na 21. međunarodnom sajmu privrede u Mostaru.

 Sajam će otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a Srbija, zemlja partner na ovogodišnjoj manifestaciji, osim privrednog potencijala i izvoznih mogućnosti, promovisaće i turističku ponudu, bogatu kulturnu baštinu, gastronomiju i druge prednosti koje je čine dobrom destinacijom za ulaganje i poslovanje.

U  okviru Nacionalnog paviljona na oko 900 kvadratnih metara izložbenog prostora, u organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije, na mostarskom sajmu izlažu srpske kompanije iz skoro svih sektora privrede – najviše u oblasti  prehrambene industrije, zatim industrije mašina i opreme, građevinske i tekstilne, elektro, metalske, kao i industrije nameštaja. Svoju ponudu predstaviće i firme koje pružaju transportne, inženjerske i grafičke usluge.

„Srbiju ovoga puta predstavljaju uglavnom velike  i srednje kompanije privatnog  i javnog sektora, značajni izvoznici  u oko stotinu zemalja regiona i sveta, od kojih neke posluju na više od šezdeset tržišta. Među izlagačima su i manje brzorastuće pouzdane firme koje imaju oformljenu ozbiljnu i kvalitetnu ponudu koja se već probija u regionu. Većina ih je već poznata  bosanskohercegovačkim partnerima i izlagačima iz drugih zemalja“, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Dometi ovog sajma koji je i značajna platforma za regionalno umrežavanje privrednika, po rečima predsednika Komore, ne iscrpljuju se samo na otvaranju novih mogućnosti za povećanje međusobne trgovine Srbije i BiH, jer je za male ekonomije na Zapadnom Balkanu od ključnog značaja kako da se bolje, ne samo infrastrukturno, već i poslovno povežu za zajednički nastup na trećim tržištima.

Nastup na 21. međunarodnom sajmu privrede u Mostaru odlična je prilika da privrednici iz Srbije učvrste postojeću saradnju i dogovore nove poslove i kooperacije sa partnerima iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja. Sa velikim brojem izlagača, sajam predstavlja najveću i najznačajniju poslovnu izložbu u Bosni i Hercegovini. Na izložbenom prostoru od 30.000 kvadratnih metara okupiće se predstavnici privreda i kompanija iz više od 20 zemalja.

 

Tokom trajanja sajma, Privredna komora Srbije organizovaće pojedinačne prezentacije kompanija, B2B razgovore, a predstavnici komore učestvovaće na  Prvoj poslovnoj konferenciji Foruma privrednih komora jadransko-jonskog područja „Regionalni razvoj – Izazovi budućnosti“.

Srbija kao zemlja partner organizovaće veliki broj kulturno-umetničkih, zabavnih i turističko-gastronomskih događaja kojima će se predstaviti građanima Mostara i Bosne i Hercegovine.