Predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovala je Završnoj plenarnoj sednici petog zasedanja Zajedničke komisije Srbija–Baden-Virtemberg

0
67

Predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovala je Završnoj plenarnoj sednici petog zasedanja Zajedničke komisije Srbija–Baden-Virtemberg, i tom prilikom poručila da je ta nemačka pokrajina jedan od naših najvažnijih ekonomskih partnera.

Premijerka Brnabić je istakla da je cilj Srbije jednostavan, a to je dinamičniji privredni rast, više radnih mesta i bolje plaćenih poslova, te da su odnosi Srbije sa Baden-Virtembergom od izuzetnog značaja za sveobuhvatne odnose sa Nemačkom.
Ceo tim u Vladi, zajedno sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, ulaže ogroman napor da bi Srbija bila prepoznata kao odgovoran i pouzdan partner, istakla je ona.
Premijerka je podvukla da će nastojati da dalje jača privrednu saradnju sa nemačkom pokrajinom, uključujući širenje postojećih investicija u Srbiji, ali i nova ulaganja.
Srbija ima jasne ciljeve, a na tom putu imamo partnera u Baden-Virtembergu, rekla je Brnabić i dodala da Srbija ceni podršku koju joj ta nemačka pokrajina pruža na putu ka EU. Prema njenim rečima, više od 100 kompanija i malih i srednjih preduzeća iz Baden-Virtemberga posluje u Srbiji, gde zapošljavaju više od 8.000 radnika.
Za Srbiju i naše kompanije važno je otvaranje tržišta Baden-Virtemberga za srpske proizvode, naglasila je ona i ukazala na važnost Zajedničke komisije Srbije i ove nemačke pokrajine.

Predsednica Vlade je navela da je tema radnih grupa u okviru Zajedničke komisije infrastruktura, energetika, transport, zaštita životne sredine, kultura, obrazovanje i digitalizacija, koja je, kako je istakla, jedan od prioriteta Vlade Srbije.
Premijer Baden-Virtemberga Vinfrid Krečman je naveo da se rad Komisije prostire gotovo na sve oblasti – privredu, nauku, poljoprivredu, turizam, saobraćaj, kulturu, obrazovanje i saradnju u okviru Dunavske strategije. Vlada Baden-Virtemberga želi da se ti odnosi dalje prodube i izgrade, poručio je Krečman i istakao da ekonomski napredak danas zavisi najviše od nauke, tako da je privredi potrebna dobro školovana radna snaga.
Srbija i Baden-Virtemberg su, kako je ocenio, dobri trgovinski partneri, a u narednom periodu radiće se i na poboljšanju bilateralne saradnje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here