Izjava Draga Njegovana povodom prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

0
340

Učesnici Velike narodne skupštine na kojoj je odlučeno da se Vojvodina prisjedini Kraljevini Srbiji nisu imali ništa protiv da se stvori Kraljevina SHS ali su izričito bili da prvo uđu u tadašnju Kraljevinu Srbiju-rekao je direktor Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan.

Ulazak u buduću Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca preko Narodnog vijeća u Zagrebu ili se pre toga direktno prisajediniti Kraljevini Srbiji, bila je dilema koju su u Novom Sadu rešavali delegati Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena. Delegati Velike skupštine su izabrali drugo rešenje, mada je deo njih činio sve da umesto Beograda upravo Zagreb bude prva adresa Bačke, Baranje, Banata i Srema. Jednom prilikom direktor Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan je rekao da je izabrana zagrebačka varijanta, ‚‚ne bi nas bilo. ‚‚Dr Njegovana smo zamolili da odgovori na pitanje zašto je dao takvu ocenu i šta bi se dogodilo da je prihvaćeno rešenje koje su zagovarali predstavnici druge opcije prisjedinjenja.

Veliku Narodnu skupštinu na kojoj je odlučeno da se Vojvodina prisjedini Kraljevini Srbiji činili su uglavnom Srbi, a bili su prisutni i Bunjevci, Slovaci,  Rusini, Nemaci, Šokci, Hrvati i jedan Mađar. Zajedno sa njima bila je i delegacija Skupštine Srema koja je, dan ranije, u Rumi jednoglasno donela odluku o prisajedinjenju te oblasti Kraljevini Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here