Izjava Pavla Budakova povodom poboljšanja stanja u domaćem zdravstvu

0
445

Da bi se poboljšalo stanje u domaćem zdravstvu potrebno je što pre popuniti pojedine specijalističke grane jer trenutno imamo izražen deficit pojedinih specijalnosti – rekao je pokrajinski poslanik dr Pavle Budakov

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je početkom godine da država radi sve kako bi poboljšala položaj zdravstvenih radnika i smanjila njihov odlazak u inostranstvo. “Pokušavamo da pospešimo njihovo obrazovanje, odobravanje specijalizacija, da zaposlimo nove ljude, da im povećamo plate i omogućimo bolje uslove rada”, izjavila je premijerka.  Prema njenim rečima, problem odlaska lekara iz Srbije ima višestruke uzroke i tu nisu samo u pitanju bolje zarade, pa je tako navela da su ‚‚skoro deset godina u Srbiji bile zabranjene specijalizacije lekara i da će nam trebati četiri do pet godina da to nadoknadimo’’. Dr Pavla Budakova smo zamolili da odgovori na pitanje kako ocenjuje stanje u zdravstvu Srbije i kakva je trenutna situacija u oblasti zdravstva u AP Vojvodini.

Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije navodi da danas u Srbiji imamo apsurdnu situaciju da nemamo nijednog nezaposlenog lekara specijalistu, a imamo nezaposlenih 1500 lekara opšte medicine. Ukupno se u Lekarskoj komori u poslednje tri godine, izda oko 800 sertifikata godišnje. Ti sertifikati se izdaju i za privremeni rad, ali isto tako i za ljude koji odlaze i koji se trajno iseljavaju-navodi direktor lekarske komore Srbije.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here