Izjava Jovana Pejina povodom strategijskog položaja Srbije

0
134

Danas velike imperijalne sile zbog strategijskog položaja Srbije podstiču i separatističke težnje a pored toga one vrše i pritisak na Srbiju da prihvati ono što se ne može prihvatiti- rekao je istoričar Jovan Pejin.

Stogodišnjica prisjedinjenja Vojvodine Srbiji koja će biti obeležena ove godine,  dolazi u veoma teskobnom i turobnom momentu ne samo za Srbiju, i  severnu pokrajinu, već za čitav region: separatističke tendencije, revizionistički pokreti u Mađarskoj i Rumuniji koji ne priznaju ovakva dešavanja, doživljavaju procvat i rapidni rast. Pritisci međunarodne zajednice i interesi svetskih sila ponovo se lome na ovom prostoru. Zbog čega se separatizam ponovo javlja i šta revizionistički pokreti u susednim zemljama žele ustvari da dokažu? Istoričar Jovan Pejin ističe da je separatizam vezan za političke pokrete i separatizam je pojava koja se javlja u čitavoj Evropi.

Jovan Pejin je u jednom svom eseju naveo da ‚‚Autonomija ima osobinu da se širi dok „ne prsne“, odnosno dok ne izazove separatizam, što se upravo dešava u Vojvodini zbog neustavnog Statuta koji  poništava srpska obeležja Pokrajine a Srbe kao narod svodi na „srpsku nacionalnu zajednicu“. Sada se brani paradržavna autonomija umesto da se svede na lokalnu samoupravu ili ukine i da se preduzmu mere radi bržeg razvoja privrede- napisao je Jovan Pejin.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here