Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan priredio je poseban svečani doček predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću

0
266

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan priredio je poseban svečani doček  predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ispred Predsedničke palate u Ankari.

 Predsednik Vučić je, nakon sastanka, zahvalio predsedniku Erdoganu na veličanstvenom dočeku i snažnoj opredeljenosti  za podizanje ekonomske saradnje na najviši nivo. On je rekao da je trgovinska razmena Turske i Srbije u prva tri meseca ove godine povećana  31,4 odsto i da se nada da će do kraja godine iznositi 1,3 milijarde dolara.

“Predsednik Erdogan je rekao da poziva sve investitore da ulažu u Srbiju što je više moguće, a kada takve reči čujete od njega, to mnogo znači za Srbiju. To je nedvosmislen, kristalno jasan i čist signal za investitore u Turskoj, ali i prijateljstva prema Srbiji”, rekao je predsednik Vučić. On je dodao da je razgovarao sa brojnim investitorima i da je dogovorena izgradnja auto-puta Požega–Kotroman, kao i Kuzmin–Rača, kako bi se napravio ceo krug za put Beograd–Sarajevo, što je od ogromnog značaja i za Srbe i za Bošnjake.

Predsednik Srbije je istakao da su se on i predsednik Erdogan sa ministrima za saobraćaj dogovorili o obnovi puta Novi Pazar – Duga Poljana – Sjenica i rekonstrukciju puta Novi Pazar – Tutin, kao i brzu saobraćajnicu Aljinovići – Sjenica – Novi Pazar. On je izrazio zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede, koji će dovesti do povećanja stočnog fonda u Srbiji.

Predsednik Erdogan je napomenuo da je održan sastanak Visokog saveta za saradnju Turske i Srbije, na kojem su razmotreni svi nivoi odnosa. “Jedan od istaknutih ciljeva je podsticaj investicijama i veoma smo počašćeni što možemo da pratimo investicije u raznim delovima Srbije”, naveo je predsednik Erdogan.

On je dodao da su potpisani sporazumi u oblasti transporta, informacionih tehnologija, energetike i policijske saradnje. “Ovi sporazumi će unaprediti našu saradnju u narednom periodu”, izjavio je turski predsednik.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here