Predsednik  Srbije Aleksandar Vučić stigao je u dvodnevnu posetu Azerbejdžanu

0
87

Predsednik  Srbije Aleksandar Vučić stigao je u dvodnevnu posetu Azerbejdžanu, a prvog dana boravka sastao se sa predsednikom te zemlje Ilhamom  Alijevim. 

Predsedniku Vučiću  je ispred predsedničke palate Zaguljba, na obali Kaspijskog jezera,  priređen svečani doček uz vojne počasti. Predsednik Srbije je čestitao predsedniku Azerbejdžana na pobedi na izborima, poželevši mu uspešan mandat i blagostanje građanima Azerbejdžana, i naveo da ceni njegove napore da sačuva nezavisnost svoje zemlje i da je vodi putem mira, ekonomskog prosperiteta i održavanja političkih prijateljstava sa svima koji takvu politiku podržavaju. On je izrazio uverenje da  ima mnogo prostora  za unapređenje odnosa Srbije i Azerbejdžana u svim oblastima.

„Možemo da dostignemo daleko viši nivo, sve do vojno-tehničke saradnje. Nemamo nikakvih otvorenih pitanja. Jedni druge podržavamo u svim međunarodnim organizacijama“, naglasio je predsednik Vučić i podsetio da Srbija već treću godinu za redom ima suficit u budžetu, što joj otvara prostor za što veću saradnju sa Azerbejdžanom i investiranje u budućnosti.

„Veliki značaj poklanjamo vašoj poseti i mislim da ćemo imati dobre rezultate,  što će, svakako, doprineti jačanju našeg prijateljstva“, rekao je predsednik Azerbejdžana i naglasio da o tome govori i Zajednički akcioni plan o strateškom partnerstvu, koji su  predsednici potpisali nakon plenarnog sastanka delegacija dve zemlje.

Tokom posete predsednika Vučića Bakuu, potpisano je više bilateralnih sporazuma iz oblasti saobraćaja, pravosuđa i zdravstva, koji će doprineti daljem produbljivanju saradnje dve države.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Bakuu sa predsednikom azerbejdžanskog parlamenta Oktajem Asadovim i najavio veoma brzo ukidanje viza za državljane Azerbejdžana kao deo stvaranja uslova za podizanje ukupne saradnje dve zemlje. Predsedniku Srbije je na Univerzitetu u Bakuu uručen počasni doktorat, nakon što je srpski predsednik otvorio Centar za srpski jezik i kulturu, ustanovljen u okviru tog Univerziteta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here