Brnabić na zajedničkoj konferenciji sa premijerkom Norveške

0
117

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je da Norveška, iako nije članica EU, podržava evropske integracije Srbije i našoj zemlji pruža veliku podršku i tehničku pomoć, kao i da je važan partner kada je reč o stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Norveške Ernom Solberg, posle sastanka u Palati Srbija, izrazila zahvalnost gošći na poseti koja, kako je rekla, pokazuje sve bolje odnose Srbije i Norveške i najavljuje bliži nivo saradnje dveju zemalja u budućnosti.

Razgovarali smo o regionalnoj stabilnosti, kao i o pitanju Kosova i Metohije i mogućnosti za kompromis kako bi se došlo do normalizacije odnosa sa Prištinom, kao i o svemu što Srbija čini kako bi raširila dobru komunikaciju, toleranciju i razumevanje sa svim partnerima na Balkanu, rekla je premijerka.  Ona je navela da ekonomska saradnja dveju zemalja raste, ali da je i dalje skromna.

Postoji niz oblasti u kojima možemo da unapredimo saradnju i nadam se da će posle ove posete uslediti bolji impuls za norveške investitore i njihovo interesovanje za Srbiju, istakla je Brnabić.
Ona je ukazala na to da je Norveška jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbije, koja je za 15 godina izdvojila 216 miliona evra kroz razvojnu pomoć, kao i da je ove godine duplirala iznos te pomoći na 6,3 miliona evra, sa 3,1 milion evra iz prošle godine.

Erna Solberg je ocenila da Norveška i Srbija imaju dobre, partnerske odnose u političkom, ekonomskom i kulturnom domenu, kao i da Norveška pruža punu podršku Vladi Srbije u evropskim integracijama i svim reformskim naporima.

Ona je ocenila da Srbija ima vodeću ulogu u domenu stabilnosti, kao i da Norveška ostaje posvećena pitanjima u vezi sa Zapadnim Balkanom.
Solberg je navela da postoji mogućnost da se unapredi ekonomska saradnja dveju zemalja, ukazavši na to da je Srbija priznata destinacija za norveške kompanije, i da je važno da se stvore jednaki i predvidivi uslovi za strane investitore, poput odgovarajućih poreskih i organizacionih uslova.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here