Mogućnost da pojedine zemlje zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije komentariše Džon Bosnić

0
323

Srbija sigurno neće ući o organizaciju zemalja koje su nas bombardovale 1999.g.rekao je politički analitičar Džon Bosnić komenrašući mogućnost da pojedine zemlje zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije 2025.godine.

Zvaničnici Evropske unije su na samitu u Sofiji gotovo jednoglasno naglasili značaj Zapadnog Balkana za celu Evropu, ali su sa retkim izuzecima odbijali da pominju konkretne datume kada su u pitanju perspektive zemalja u regionu, što je nemačka kancelarka Angela Merkel otvoreno potvrdila na konferenciji za novinare. Ona je  rekla da nema nikakvo mišljenje što se tiče navođenja 2025. godine kao mogućeg cilja. ’’Ulazak u EU mora da bude zasnovan na napretku. Ne na bazi vremena, već na bazi postignutog i to posebno u oblastima vladavine prava, korupcije, borbe protiv organizovanog kriminala, otvorenih bilateralnih i graničnih pitanja – izjavila je Merkel. Političkog analitičara Džona Bosnića pitali smo da li je ostvarivanje ovih ciljeva moguće za zemlje Zapadnog Balkana u prediđenom okviru – 2025.godine. On je odgovarajući na pitanje rekao.

Na samitu u Sofiji predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker najavio je paket mera koje treba da povećaju povezanost unutar Zapadnog Balkana i veze regiona sa EU. Kroz usvojene mere Evropska unija  će obezbediti donacije za dodatnih 11 prioritetnih transportnih projekata sa 190 miliona evra koji mogu biti povećani do milijardu evra zajmovima međunarodnih finansijskih institucija.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here