Dr Radomir Kovačević poručuje formirati centar za kontrolu zračenja

0
1261

Na nacionalnom nivou morali bismo da formiramo centar  za kontrolu zračenja koji bi obuhvatao oblasti od bazičnog zračenja pa do posledica zračenja po stanovništvo i potomstvo – rekao je toksikolog  dr Radomir Kovačević.

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da je ubeđena da će se suštinskim i posvećenim radom poslanika dokazati da bombardovanje naše države i naših građana osiromašenim uranijumom ima uticaj na porast malignih oboljenja. ’’Mi imamo obavezu prema građanima da im nakon iscrpnog rada saopštimo istinu jer je to zločin bez presedana’’, istakla je Gojković. Istinu o bombardovanju pokušaće da utvrdi Komisija za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine. Da li će ona imati dovoljno vremena da utvrdi činjenično stanje i kakva su očekivanja od rada Komisije ? Toksikolog dr Radomir Kovačević smatra pre svega da rad komisije ne bi trebalo vremenski  ograničavati.

Komisiju za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine Skupština Srbije je formirala krajem maja , a čine je predsednik  iz redova vladajuće stranke kao i po tri člana iz redova vladajuće koalicije i isto toliko članova iz redova opozicije. Rok za prvi preliminarni izveštaj komisije je kraj 2020.godine, s tim što će ona biti u obavezi da na šest meseci obaveštava parlament o svom radu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here