Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će biti napravljen program kojim će biti obuhvaćene sve osnovne i srednje škole u Srbiji koji će deci predstaviti štetnost narkotika.

0
214

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar najavio je nakon prvog sastanka Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, da će biti napravljen program kojim će biti obuhvaćene sve osnovne i srednje škole u Srbiji, a koji će deci predstaviti štetnost narkotika.

Zlatibor Lončar, koji je i predsednik komisije, rekao je da će se raditi na podizanju svesti o štetnom dejstvu upotrebe narkotika, upozorivši na to da je sve više psihoaktivnih supstanci, koje se prave na razne načine i sve su opasnije.  On je dodao da su članovi komisije na prvoj sednici saslušali jedni druge, sagledali situaciju i dogovorili početak rada i korake koje treba preduzeti.

“Sastajaćemo se jedanput nedeljno po timovima, a zadatak je da saslušamo ono što kaže struka, naveo je Lončar i dodao da će, osim dece, akcija obuhvatiti i roditelje, kako bi mogli da prepoznaju promene na deci.” Ministar je najavio i da će biti napravljen kratak film o tome kroz šta prolaze oni koji koriste drogu, a koji će se prikazivati u školama.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je važna prevencija i da je osim dece značajno edukovati i roditelje. Problem mora da se posmatra i kroz sajber bezbednost, jer se internet koristi i za distribuciju droge, rekao je Stefanović. On je uputio apel građanima da shvate u kakvoj je opasnosti svako ko konzumira drogu, podsetivši i na to da od prošle godine u školama policijski službenici objašnjavaju deci četvrtog i šestog razreda koje opasnosti vrebaju od droge i kako se od toga zaštititi.

Članovi Komisije su potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministri Nela Kuburović, Zoran Đorđević, Mladen Šarčević, Slavica Đukić Dejanović, kao i psiolozi, psihijatri, policajci, tužilaštvo, odnosno svi koji imaju dodirne tačke i iskustvo u borbi protiv narkomanije.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here