Miloš Jovanović o raskidu trgovinskih odnosa Srbije sa trećim zemljama

0
141

Naš put ka Evropskoj uniji zahtevaće pored  priznanja Kosova i raskid bilateralnih ugovora o trgovini sa trećim zemljama ,  jer je to  jedan od uslova za priključenje Evropskoj uniji – rekao je predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

U  jednom od poslednjih  saopštenja Demokratska stranka Srbije  je navela ’’da nije moguće istovremeno voditi politiku ulaska u Evropsku uniju i politiku razvoja ekonomskih odnosa sa trećim zemljama, zasnovanu samo na trenutnim prednostima Srbije kao države van EU. Ministar bez portfelja u Vladi Srbije, Nenad Popović  je ruskom ministru poljoprivrede rekao da zahvaljujući bilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini, postoje “ogromni potencijali dugoročne saradnje dve zemlje u oblasti poljoprivrede”. Ta izjava je “odraz konfuzne politike Vlade Srbije”, ocenila je DSS  uz napomenu da je “potpuno neverovatno da bilo ko iz srpske Vlade može da pomisli da ruski ministar poljoprivrede može da bude do te mere naivan i neobavešten, pa da ne zna da je u postojećim okolnostima besmislena svaka ideja i ponuda dugoročne saradnje i ulaganja u zajedničke izvozne projekte”, navedela je DSS  u saopštenju. Da li ovakva ’’konfuzna’’ politika predstavlja odraz realnosti ili se radi o nesnalaženju vlasti u spoljnoj politici  naše zemlje pitali smo predsednika Demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića.

Ukupna trgovinska razmena sa Rusijom u 2017. godini  prema podacima Privredne komore , iznosila je 2,6 milijardi dolara, a i dalje se beleži trend rasta izvoza srpskih proizvoda u Rusiju. Ovaj trend  rasta zabeležen je u svim segmentima izvoza srpskih proizvoda na rusko tržište, a  ukupan izvoz  u tu zemlju 2017. godine  bio je 25 odsto veći nego  2016. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here