Rod kukuruza u Srbiji ove godine mogao bi premašiti sedam miliona tona, što je blizu rekorda od osam miliona tona koji je ostvaren 2016. godine ali na većoj zasejanoj površini nego ove godine, rekao je direktor poslovnog Udruženja “Žita Srbije” Vukosav Saković.

Vukosav Saković je agenciji Beta rekao da će ove godine, kada je zasejano oko devetstotina hiljada hektara, što je manje nego prošle godine kada je pod tom kulturom bilo devetstotina sedamdeset hiljada hektara, većim prinosom biti nadoknađen manjak oranica.

U Srbiji je 2016. godine bilo zasejano preko milion hektara, prinosi su bili od pet do šesnaest tona po hektaru. Saković je rekao da će procene o rodu biti preciznije kada počne berba pošto sada ima i sporadičnih problema jer se na njivama u Sremu pojavila bolest kukuruza “crvenilo”, zbog nepoštovanja plodoreda i zagadjenosti njiva korovskim travama. “Ta vrsta bolesti se pojavljuje u kišnim godinama i smanjuje rod, ali za sada nije široko rasprostranjena”, rekao je Saković.

Izvoz kukuruza, ako se ostvari očekivani prinos od preko sedam miliona tona, prema njegovim rečima, mogao bi da bude oko dva I po  miliona tona. Saković je rekao da ove godine neće biti problema sa nalaženjem kupaca jer je severnu Evropu zahvatila suša i tražiće se više kukuruza. “Kod izvoza kukuruza veći je problem logistika nego nedostatak tržišta jer nizak nivo na Dunavu povremeno ometa transport”, rekao je Saković. On je dodao da je cena kukuruza šesnaest dinara po kilogramu i da treba očekivati blagi rast.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić rekao je da na njivama, gde kukuruz nije oštećen gradom i drugim vremenskim nepogodama i gde je dobro obrađen, prinosi mogu biti i do dvanaest tona po hektaru. “Prinosi zavise i od daljih padavina jer je kukuruz sada u mlečnoj fazi i trebaće mu još kiše do zrenja , a suvo vreme kada počne berba”, rekao je Ševarlić.

On je istakao da će ove godine biti naročito dobar prinos kukuruza za silažu jer je na pojedinim njivama sada visok četiri i po metara, u Srbiji je zabeležen rekord od pet metara a u svetu i do šest metara.