U kući banatsko-nemačkog slikara Džimija Stepanofa, otvoren je Centar za očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa Nemaca u Banatu ” Haus Regina”.

0
168

U kući banatsko-nemačkog slikara, inače rođenog Zrenjaninca,  Džimija Stepanofa, otvoren je  Centar za očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa  Nemaca u Banatu ” Haus Regina”, a tom prilikom otvorena je i izložba njegovih radova pod nazivom “” Retrospektiva”

U kulturnoj istoriji banatskih Nemaca i zaljubljenika u nemačku kulturu,  jezik i običaje, i njihovom postojanju na tlu današnjeg Banata, nije bilo dovoljno sadržaja  koje bi negovale njihovu kulturnu baštinu. Otvaranjem Centra ” Haus Regina” na kulturnoj mapi nemačke zajednice, Zrenjanin je dobio značajno mesto.

Otvaranjem ” Haus regine”, svi banaćani nemačkog porekla, kojih nezvanično ima nekoliko hiljada, će imati priliku da na jednom mestu  organizuju književne i muzičke večeri,  izložbe, kurseve, sa ciljem očuvanja duha i tradicije Nemaca u Banatu, o čemu je govorila predsednica udruženja podunavskih  Nemaca ” Haus Regina ” Zorica Petrić.

Kako za sebe zna da  kaže da je Nemac u Banatu,  Džimi Stepanof,  koji već 43 godine živi i radi u Nemačkoj, rodni grad je posetio posle skoro 30 godina. Kako ističe, iz čistog bolesnog altruizma i sa velikim zadovoljstvom i oduševljenjem je dao kuću na korišćenje Centru ” Haus Regina”. Tom prilikom otvorena je i izložba njegovih radova pod nazivom ” Retrospektiva”.

Za naš grad ,  koji je višenacionalna sredina i važi za multikulturalan grad , sa dugom i bogatom tradicijom, dobrim  i jakim višedecenijskim  vezama sa Nemačkom, otvaranje centra za kulturno-istorijsko nasleđe ” HAUS REGINA”  , predstavlja veliki,  kako kulturni, tako i privredni značaj koji će dodatno unaprediti odnose dva naroda i dve države.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here