Ministar zdravlja i predsednik Komisije za borbu protiv narkomanije Zlatibor Lončar saopštio je da je približno dvanaest koma pet odsto učenika u Srbiji prošle godine došlo u kontakt sa psihoaktivnim supstancama koje izazivaju bolesti zavisnosti.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na seminaru za edukaciju timova za borbu protiv narkomanije u školama, održanom u Institutu za javno zdravlje “ Batut“, istakao da su podaci istraživanja Ministarstva prosvete i Svetske zdravstvene organizacije pokazali da je dvanaest koma pet odsto učenika u Srbiji došlo u kontakt sa psihoaktivnim supstancama.

On je ukazao na to da je neophodno sprovesti sveobuhvatne mere kako bi se postigli određeni rezultati u borbi protiv narkomanije u školama, jer je cilj da dete ima svest da treba da odbije drogu kada mu ona bude ponuđena i da čvrsto stoji iza toga jer zna šta sve to sa sobom nosi. Efekti takve akcije ne mogu da se očekuju za mesec ili godinu dana, ocenio je ministar i dodao da je neophodno kontinuirano raditi sa učenicima od prvog ili drugog razreda osnovne škole kako bi se postigao određeni rezultat.

Prema njegovim rečima, deci i roditeljima treba predočiti šta je droga i koje su posledice njenog konzumiranja, dok je dužnost društva da deci ponudi alternative koje će ih odvratiti od droga i da im ukaže na uspešne javne ličnosti kao uzore. Lončar je napomenuo da Ministarstvo zdravlja ima dobru saradnju sa drugim sektorima, upozorivši na to da je u ovoj godini registrovano 20 novih psihoaktivnih supstanci.

Pomoćnik ministra prosvete Gordana Kosanović naglasila je da jednokratne aktivnosti nisu dovoljne za prevenciju narkomanije u školama i da taj problem nijedna institucija ne može da reši sama. Ona je objasnila da će polaznici edukativnih seminara imati zadatak da motivišu roditelje i nastavnike na to da ozbiljno pristupe ovom problemu.
Komisija za borbu protiv narkomanije organizovaće do 31. avgusta seminare i u Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu za edukaciju timova koji će tokom školske godine obići svih 1.700 škola u Srbiji