Svečanom litijom u prisustvu velikog broja građana obeležena slava grada Zrenjanina

0
148

U utorak 28.avgusta liturgijom i svečanom litijom je obeležena Velika Gospojina – Uspenje Presvete Bogorodice, slava Grada Zrenjanina koja je ujedno i slava Uspenskog hrama. Litiju su kroz centar grada predvodili crkveni velikodostojnici , čelnici Grada Zrenjanina i mnogobrojni građani Zrenjanina .

Nakon što je 2013.godine obnovljen tradicionalan običaj, šesti put za redom,kroz centar grada je prošla svečana litija. Ikonu Uspenja Presvete Bogorodice, koja je prenoćila u hramu , nosili su dečak i devojčica u narodnim nošnjama. Litija je od porte Uspejskog hrama, prošla Svetosavskom ulicom, nastavila ulicom Kralja Aleksandra Karađorđevića i stigla do Trga Slobode u pratnji crkvenih velikodostojnika, gradskih zvaničnika, pripadnika Vojske Srbije, Policijske uprave Zrenjanin , Vatrogasno spasilačkog bataljona, predstavnika Crvenog krsta i sportskih klubova , dece u narodnim nošnjama i mnogobrojnih građana. Ispred spomenika kralju Petru održana je služba na kojoj je čitano Sveto Jevanđelje. Litija se u povratku Gimnazijskom, ulicom Svetozara Markovića i Svetosavskom vratila u hram.

 

Protojerej i starešina hrama Radivoj Nađalin istakao je da je božjim blagoslovom i zalaganjem dobrih ljudi obnovljena tradicija obeležavanja slave grada .

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice se između dva svetska rata tradicionalno obeležavao kao gradska slava i na liturgijama i kroz litiju okupljao veliki broj ljudi. Od 2013. godine ovaj običaj je obnovljen i ponovo okuplja velik broj građana i vernika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here