Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je na sastanku na visokom nivou pod nazivom “Akcija za mir”, posvećenom mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša.

0
87

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je na sastanku na visokom nivou pod nazivom “Akcija za mir”, posvećenom mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša. Premijerka Brnabić zahvalila je generalnom sekretaru UN na posvećenosti kada je reč o jačanju mehanizama UN za očuvanje i izgradnju mira u svetu.

Ana Brnabić je u obraćanju istakla da su mirovne operacije jedan su od ključnih instrumenata kojima UN jačaju svoju ulogu u očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti .
Predsednica Vlade navela je da Srbija snažno podržava napore Ujedinjenih nacija u očuvanju mira i bezbednosti. Ona je naglasila da danas, više od 300 žena i muškaraca iz Srbije učestvuje u mirovnim operacijama pod mandatom Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Predsednica Vlade rekla je da je za Srbiju veoma važno i to što je jedna od UN misija, UNMIK, uspostavljena Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, na teritoriji naše zemlje.

 

Premijerka je naglasila da je nesmanjeno prisustvo UNMIK-a na Kosovu i Metohiji bez promene mandata, od ključnog značaja za očuvanje stabilnosti u našoj južnoj pokrajini. Ona je podvukla da UNMIK deluje u izuzetno kompleksnom političkom i bezbednosnom okruženju i da je zato neophodno da se angažovanje nastavi u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Na sastanku “Akcija za mir” govorili su brojni visoki svetski zvaničnici, između ostalih i predsednik Francuske Emanuel Makron i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here