Protest penzionera zbog loše reforme penzionog zakona

0
111

Nekoliko stotina penzionera okupilo se na protestu koji su organizovali Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije i Udruženje sindikata penzionera Srbije u Beogradu, zbog loše reforme penzijskog sistema i materijalnog statusa penzionera i zaposlenih.

Organizatori protesta na Trgu Nikola Pašića tražili su ukidanje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO kojim je ukinuto redovno usklađivanje penzija, a “odluka o visini penzija i mogućim usklađivanjima se prepušta volji izvršne vlasti”.

Sindikati su naveli da su protest organizovali i zbog “ignorisanja obaveze od strane Vlade Srbije”, po kojoj je penzija imovinsko pravo, zbog čega je neophodno sistemski izvršiti povraćaj delova penzija koji nisu isplaćeni po Zakonu o privremenom uređivanju načina isplate penzija koji je važio od novembra 2014. do novembra 2018.

 

U saopštenju sindikata je navedeno da penzioneri žele da na zakonit i demokratski način pošalju poruke aktuelnoj vlasti, domaćoj i međunarodnoj javnosti da se ne mire sa neustavnom i netransparentnom reformom penzijskog sistema Srbije u kojoj se ne poštuju prava sadašnjih i budućih penzionera stečena po osnovu uplata doprinosa za PIO.

Prema njihovim rečima, siromašenje penzionera posledica je dugogodišnjeg neusklađivanja penzija za najmanje od dvadeset do dvadeset pet  odsto zbog povećanja troškova života, a na osnovu zvaničnih statističkih podataka o inflaciji.

Lideri protesta su ocenili da će na vraćanje novca uticati njihova inicijativa pred Ustavnim sudom, ali su dodali da će se, ako ne budu zadovoljni presudom u Srbiji, obratiti sudu za ljudska prava u Strazburu, koji je, po njihovim rečima, sa sličnim problemima u drugim članicama EU. Sindikati su podsetili da je Italija izgubila pred sudom u Strazburu, a Slovenija je prestala sa odbranom nakon što je njihov Ustavni sud presudio u korist penzionera.

U Hrvatskoj je proces za sličlan slučaj pred Ustavnim sudom, isto kao i u Rumuniji.
Nakon govora na Trgu Nikole Pašića, okupljeni su se uputiti do zgrade Ustavnog suda i zgrade RTS-a.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here