Tovljači svinja u Srbiji ovih dana su u kolapsu zbog niske otkupne cene tovljenika koja se kreće oko sto dvadeset do sto trideset din/kg žive vage

0
290

Tovljači svinja u Srbiji ovih dana su u kolapsu zbog niske otkupne cene tovljenika koja se kreće od oko sto dvadeset do sto trideset  din/kg žive vage.

Prema pisanju portala Agro Servis plus, samo u Mačvi i Sremu farmeri u ovom času imaju za isporuku oko pedeset hiljada komada tovljenika, a od tog broja polovina je u Mačvi. Razloge za nisku cenu i zastoje će pokušati da pronađu na sastanku Asocijacije stočara Srema i Mačve, navode iz Asocijacije uz ocenu da se više ne može čekati odgovor klaničara i Uprave za veterinu.

Situacija je ekonomski neodrživa – sa sto dvadest din/kg tovljači propadaju. Prema oceni članova Asocijacije nekome sve ovo odgovara. Oni se pitaju zbog čega Uprava za veterinu nije konačno „skinula” svinjsku kugu po regionima kao što je obećano. Zbog toga ne može da se izvozi svinjsko meso a kao zemlja nemamo ni Pravilnik o klvalitetu mesa na liniji klanja niti neutralnih laboratorija, naveli su tovljači svinja . Oni tvrde da bez ugovora o prodaji i oslobođeni od kuge kao tovljači nemaju uslove za opstanak.

Nastalu situaciju iskoristio je i „Mitros”iz Sremske Mitrovice , pa je cenu polutke sa sto osamdeset pet skinuo na sto šezdeset dinara, a procenat mesa sa pedeset šest povećao je na pedeset osam odsto,istakli su tovljači.

Oni  su naučili lekciju da ni visoka cena od dve stotine din/kg žive vage nije dobra, i podsećaju da je i u EU nastao višak svinjskog mesa i ne bi valjalo da deo završi kod nas.

Nas pogađa i to što u EU tržište miruje. Kanada se  ubacila na tržište Kine sa niskim cenama i cepane svinjske polutke prodaje po sedamdest evro centi za kilogram. Razliku do isplativosti tova nadoknađuje država.

Farmeri u našoj zemlji odavno proizvode dva puta više svinjskog mesa nego što trošimo. Statistika pokazuje da potrošimo oko dvadest kg svinjskog mesa godišnje, a u Evropskoj uniji  je taj prosek četrdeset tri  kg po stanovniku. Međutim , neke računice pokazuju da je slabija potrošnja i zbog nižih zarada.

Za godišnju kupovinu mesa (piletina, govedina, svinjetina) u našoj zemlji se izdvaja oko četrdeset odsto budžeta predviđenog za hranu, a u EU svega šesnaest.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here