Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u odvojenim susretima sa ambasadorima Kine, Ruske Federacije i Sjedinjenih američkih država

0
91

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  sastao se u odvojenim susretima sa ambasadorima Kine, Ruske Federacije i Sjedinjenih američkih država. U razgovoru sa ambasadorom Kine Li Mančangom, Vučić je ukazao na opasnost koju nosi najava formiranja vojske tzv. Kosova 14. decembra.Predsednik je zamolio ambasadora Lija da redovno izveštava kinesko rukovodstvo o razvoju situacije na Kosovu i Metohiji. Vučić je  upozorio da neodgovorno ponašanje Prištine može da dovede do katastrofe, jer Srbija ne može i neće mirno da gleda uništavanje srpskog naroda, zamolivši da Kina iskoristi svoju ulogu i uticaj u svetu i pomogne da se održe mir i stabilnost.

Ambasador Li je rekao da Kina potpuno razume šta se događa i da samostalna i miroljubiva politika Srbije i predsednika Vučića smeta određenim faktorima u međunarodnoj politici.Prema rečima Lija za Kinu je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i  Kina ostaje privržena poštovanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Tokom susreta sa ambasadorom Ruske Federacije  predsednik Vučić je zamolio ambasadora Čepurina da predsednika Putina i rukovodstvo Rusije upozori da Srbiju i region kao da neko namerno gura u sukob.  Predsednik Srbije je rekao da Srbija ničim ne izaziva nestabilnost, ali će stalnim provokacijama biti dovedena u bezizlaznu situaciju. On je rekao da Srbija ne sme da dozvoli progon sopstvenog naroda.

Ambasador Čepurin je rekao da je pitanje Kosova i Metohije dugotrajan problem za koji treba tražiti razumno rešenje, korisno za sve. On je naglasio da Moskva s pažnjom prati razvoj situacije, što se vidi i po reagovanjima Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Predsednik Srbije je sa ambasadorm Sjedinjenih Američkih Država Kajlom Skotom razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, zamolivši ga da SAD iskoriste svoj politički uticaj i upozore Prištinu da svojim potezima ugrožava mir i stabilnost u regionu. Aleksandar Vučić je istakao da istrajavanje Prištine na taksama na robu iz Centralne Srbije i, još više, na formiranju vojske tzv. Kosova izazivaju veliku zabrinutost Srbije za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Ambasador Skot je naglasio da se taksama krše odredbe CEFTA i ugrožava budućnost regiona. On je podsetio da je američki državni sekretar pozvao vlasti u Prištini da ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predsednik Vučić je podsetio na odredbe Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244, kao i na odredbe CEFTA, naglasivši da Srbija nije prekršila nijednu od njih . Srpski predsednik je  dodao da je potrebno da Priština ukine takse, kako bi se, uz posredstvo Evropske unije, nastavio Briselski dijalog i traženje kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here