Potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da je cilj mera koje vlast u Prištini preduzima prema Srbiji da se stavi tačka na Briselski sporazum i popravi pregovaračka pozicija Kosova

0
125

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je cilj mera koje vlast u Prištini preduzima prema Srbiji da se stavi tačka na Briselski sporazum i popravi pregovaračka pozicija Kosova. On je rekao da ne može da komentariše najavu novih mera Prištine, kao što je ukidanje dinara na Kosovu i srpskih tablica, kao i zabrana dolaska srpskih ministara na Kosovo, navodeći da one još nisu usvojene, ali da su i dosadašnje mere toliko radikalne da su potpuno ukinule trgovinu sa Srbijom. Mesečna razmena robe između Srbije i Kosova je u vrednosti oko četrdeset miliona evra, a sada se prema rečima Ljajića “skoro svela na nulu”.
Ljajić je istakao da je vlast u Prištini donela Zakon o zaštiti potrošača koji treba da stupi na snagu 26. decembra a predviđa da svi proizvodi budu obeleženi zastavicama zemlje porekla, sa obrazloženjem da žele da zaštite svoje potrošače.
Ministar je rekao da se ne radi o zaštiti potrošača jer Kosovo ima ogroman trgovinski deficit i samo petnaest odsto potreba pokriveno je domaćom proizvodnjom, a ostalo je uvoz i dodao da je cilj tih mera Kosova da se prekine dijalog Beograda i Prištine i postavi na nove osnove.
Ministar je naglasio da Brisel mora da prekine”tu agoniju jer umesto da se ide ka smirivanju situacije ona se radikalizuje”.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je još jednom vladu Kosova da opozove odluku o tarifama na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine i istakla da još veruje u mogućnost da dijalog Beograda i Prištine ima pozitivan ishod u pravno obavezujućem sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here