Politički analitičar dr Dragan Petrović ocenio je da stavljanje Srbije na tzv.’’crnu listu’’ kompanije Gugl treba posmatrati i u svetlu praktične strane ali i sa strane geopolitičkog položaja naše zemlje

0
282

Povodom informacija koje su se pojavile pre izvesnog vremena u javnosti i na društvenim mrežama, da je Srbija stavljena na „crnu“ listu od strane kompanije Gugl, oglasio se i Kabinet predsednice Vlade. Javnost je obaveštena da su od te kompanije dobijena čvrsta uveravanja, da je reč o tehničkom, a ne političkom, finansijskom ili pravnom problemu. Političkog analitičara dr Dragana Petrovića smo zamolili za komentar nastale situacije.

Kompanija Gugl, da podsetimo, oglasila se povodom nemogućnosti novih korisnika da pristupe Dži sjut  sistemu ističući da je reč o tehničkoj greški i da su svesni problema. Pre nego što se kompanija oglasila povodom nemogućnosti da se pristupi Dži sjut  sistemu, osnovna pretpostavka u srpskoj IT zajednici bila je da se Gugl pridržava preporuka međuvladine organizacije F.A.T.F. , organizacije koja se bavi pranjem novca i  koja je Srbiju smestila među jedanaest zemalja u svetu sa visokim rizikom . Ubrzo posle objavljivanja ove informacije, kompanija Google oglasila se zvaničnim saopštenjem u kojem je objasnila da Srbija nije na listi nepodržanih Dži sjut zemalja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here