Prof.dr Radojko Maksić izjavio je da je istrošeno nuklearno gorivo koje je pokretalo jedan od reaktora u Vinči svojevremeno vraćeno Rusiji, a postrojenje koje i danas radi u Institutu u Vinči je bezbedno kada je reč o sigurnosti građana

1
912

Kada je reč o prvom nuklearnom postrojenju kod nas , reaktoru u Institutu za nuklearna istraživanja u Vinči, u javnosti se postavlja  i pitanje o njegovoj bezbednosti. Sa svojim preostalim punjenjem reaktorskog jezgra , većom količinom nuklearnog otpada koji  je skladišten u aluminijumskim i čeličnim kontejnerima ostaje pitanje da li ovaj reaktor predstavlja realnu pretnju po zdravlje građana Srbije? Odgovor na ovo pitanje je dao penzionisani profesor Prirodno-matematičkog fakulteta dr Radojko Maksić

Municija sa osiromašenim uranijom iz bombardovanja 1999.g., radioaktivni otpad iz medicine i industrije i drugi materijali koji zrače smešteni su za sada u Vinču i tu se čuvaju. Iako je Srbija zakonima predvidela da će 2019.g. imati rešenje za trajno odlaganje nuklearnog otpada, ni do danas nije odabrana lokacija na kojoj bi odlagalište bilo izgrađeno, a nije poznato ko bi se tim poslom bavio.

Prema procenama trajno odlagalište bi koštalo između deset i petnaest miliona evra. Jedan od uslova za ulazak naše zemlje u EU,pored ostalog je i sigurno čuvanje nuklearnog otpada.

1 KOMENTAR

  1. Ispravnije bi bilo da je po nalogu okupatora u Rusiju otišlo ono što je moglo da se iskoristi u vojne svrhe a označeni nuklearni otpad je ostao u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here