Projekat izgradnje novih vetroparkova u Srbiji

0
321

Kompanija Fintel Energija donela je odluku o pokretanju projekata izgradnje novih vetroparkova, među kojima se nalazi i projekat razvoja najvećeg vetroparka u Evropi, koji će se graditi na teritoriji Srbije.

Kompanija Fintel Energija donela je odluku o pokretanju projekata izgradnje novih vetroparkova, među kojima se nalazi i projekat razvoja najvećeg vetroparka u Evropi, koji će se graditi na teritoriji Srbije. Kako je saopšteno iz te kompanija, generalni director Fintel Energije, Ticiano Đovaneti najavio je da će ovim projektima Srbija biti među najbržim zemljama koje će se uključiti u energetsku tranziciju sa fosilnih goriva do čiste energije.

Đovaneti je rekao da je Fintel Energija osnovala namenske firme  za razvoj novih projekata izgradnje vetroelektrana: Lipar  od deset MW, Lipar 2 deset MW i Maestralе Ring pet stotina sedamdeset dva MW. Projekat Maestrale Ring će biti najveća vetroelektrana koja se gradi na kopnu na celom evropskom kontinentu. On je naglasio da će novi projekti biti u sto odsto vlasništvu kompanije Fintel Energija, kao i da će se nalaziti u regionu Vojvodine. Đovaneti je naveo da će korakom koji je napravljen kompanija uspeti da poveća ukupnu instalisanu snagu vetroelektrana koje razvija  na devet stotina čedrdeset četiri  MW, čime bi se Fintel Energija pozicionirala u sam vrh evropskih kompanija za razvoj projekata izgradnje vetroelektrana.

U saopštenju se podseća da se Odbor direktora kompanije Fintel Energija sastao prvi put nakon uspešnog izlaska te kompanije na Beogradsku Berzu u novembru prošle godine.  Izlazak na berzu kompanije Fintel Energija je  usledio nakon procesa inicijalne javne ponude akcija, kao i da su one uključene na Prajm listing berze, najkvalitetniji segment domaćeg tržišta kapitala.

Fintel Energija jedan je od pionira u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora na Balkanu, gde posluje čitavu deceniju i predstavlja jednog od najznačajnijih investitora iz te oblasti u Srbiji. U tom periodu kompanija je  izgradila i pustila u rad prva dva vetroparka u Srbiji i privodi kraju izgradnju trećeg vetroparka (Košava, faza 1).

Fintel Energija trenutno radi na izgradnji druge faze projekta Košava, koja će predstavljati proširenje postojeće vetroelektrane Košava snage šezdeset devet  MW.

Druga faza Košave sastojaće se od dodatnih pedeset dva MW instalisane snage i finansiraće se kroz udruživanje lokalnih i međunarodnih kreditora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here