Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je sa novom ambasadorkom Australije u Srbiji Rut Stjuart o mogućnostima saradnje dveju zemalja.

0
147

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je sa novom ambasadorkom Australije u Srbiji Rut Stjuart o mogućnostima saradnje dveju zemalja. Mihajlović je tom prilikom istakla da Srbija i Australija imaju dobre bilateralne odnose, a da su velike mogućnosti i potencijali za saradnju dveju zemalja.

Potpredsednica Vlade  se zahvalila na podršci koju  Australija pruža Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, jer su evrointegracije i usvajanje evropskih standarda najvažniji prioriteti. Ona je dodala da sa Australijom imamo Sporazum o vazdušnom saobraćaju, ali da postoje mogućnosti za intenziviranje ekonomske, naučno-tehnološke, kulturne, kao i saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti. Važan aspekt u tome je svakako postojanje brojne srpske dijaspore u Australiji.

Ambasadorka Stjuart je navela da je podrška Australije neupitna i da postoji zainteresovanost australijskih preduzetnika da investiraju u Srbiju. Prema njenim rečima posebno interesovanje australijskih kompanija postoji u oblasti istraživanja i eksploatacije rudnika, kao i u IT i sektoru usluga, ocenivši da su veliki potencijali za saradnju i ulaganja u Srbiju.

Na sastanku je bilo reči i o unapređenju rodne ravnopravnosti i saradnji dveju zemalja na tom polju.

Mihajlović je, u znak dobrodošlice, poklonila ambasadorki Australije stilizovanu vezenu minijaturu koju su izradile žene sa sela u okviru inicijative „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“.

Ovu inicijativu zajedno realizuju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, NALED i Etno-mreža.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here