Darko Trifunović: proglašenje vanrednog stanja u SAD predstavlja odmeravanje snage između Trampa i kongresa

0
126

Profesor Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović ocenio je da  proglašenje vanrednog stanja u Sjedinjenim državama treba posmatrati u svetlu svojevrsnog odmeravanja snaga između Kongresa i predsednika Trampa.

Lideri demokrata u oba doma  američkog Kongresa poručili su da bi  „uvođenje vanrednog stanja bilo čin bezakonja, teška zloupotreba predsedničkog položaja i očajnički pokušaj da se odvrati pažnja s činjenice da je predsednik Tramp prekršio obećanje da će Meksiko platiti njegov zid“. Vrhovni sud SAD-a nikada nije tačno definisao šta tačno spada pod vanredno stanje. Definicija vanrednog stanja upravo je ono što bi odredilo je li odluka nekog predsednika o proglašenju vanrednog stanja zakonita ili ne. Sa aspekta bezbednosti šta znači uvođenje vanrednog stanja u zemlji kao što su SAD pitali smo profesora Fakulteta bezbednosti Darka Trifunovića.

Vanredno stanje u Sjedinjenim državama se proglašava u vremenima krize i omogućava predsedniku da zaobiđe redovan politički proces odlučivanja. Kako su preneli zapadni mediji, proglašenjem vanrednog stanja Tramp će dobiti ovlašćenja sadržana u više od sto različitih zakona. Ta ovlašćenja omogućuju mu da zaobiđe redovan proces odlučivanja, a zamišljena su kao mehanizam koji bi delovao kada je potrebno donositi brze odluke i kada se ne može čekati odluka Kongresa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here