Obeležavanje meseca borbe protiv raka u Novoj bolnici

0
279

Povodom obeležavanja meseca borbe protiv raka održana je konferencija za novinare u Novoj bolnici u Zrenjaninu.

U kalendaru zdravlja mesec mart je određen za mesec borbe protiv raka. Tim povodom je tim lekara, onkologa, opšte bolnice Đorđe Joanović održao konferenciju za medije na kojoj je bilo reči o prevenciji i lečenju karcinoma sa ciljem upoznavanja javnosti o stanju maligniteta kod našeg stanovništva. Prema najnovijim procenama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka, obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo sa 12,7 miliona u 2008.godini na 18,1 miliona ljudi u 2018.godini. O trenutnoj situaciji u gradu Zrenjaninu govorila je načelnica Onkologije dr Ivana Ujfeljan Ristić.

Prevencija malignih bolesti ima ogroman javno-zdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti. Dr Ujfeljan Ristić je tim povodom rekla sledeće:

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36 000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20 000 ljudi. Muškarci u našoj sredini najviše obolevaju i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate a kod žena je maligni proces najčešće lokalizovan na dojci, debelom crevu, plućima i grliću materice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here