Ima li Studije o proceni uticaja na životnu sredinu nove fabrike guma Šandong Linglong

0
201

Republika Srbija i Grad Zrenjanin ne poseduju Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu buduće fabrike automobilskih guma kineske kompanije Šandong Linglong niti su odlučivali o davanju saglasnosti na nju.

Republika Srbija i Grad Zrenjanin ne poseduju Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu buduće fabrike automobilskih guma kineske kompanije Šandong Linglong niti su odlučivali o davanju saglasnosti na nju. Kako je saopštila zrenjaninska organizacija Građanski preokret, Ministarstvo zaštite životne sredine je na zahtev da dostavi studiju i saglasnost na nju odgovorilo da ih ne poseduje. Istovetan odgovor je dala i Gradska uprava Grada Zrenjanina.

I Ministarstvo zaštite životne sredine i Gradska uprava Grada Zrenjanina naglasili su da je stvarno nadležni organ u ovom slučaju Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Taj organ nije u zakonskom roku odgovorio na zahtev da dostavi kopiju studije i saglasnost na nju, zbog čega je upućena žalba Povereniku za informacije od javnog značaja, navedeno je iz Građanskog preokreta.

Republička direkcija za imovinu Republike Srbije nije odgovorila u zakonskom roku na zahtev da dostavi kopiju ugovora kojim je država poklonila kineskoj kompaniji Shandong Linglong više od devedeset šest  hektara građevinskog zemljišta zbog čega je takođe upućena žalba Povereniku za informacije od javnog značaja.

Kompanija Šandong Linglong će u osnivanje nove fabrike pneumatika u Slobodnoj zoni Zrenjanin uložiti osam stotina miliona evra. Fabrika će prvenstveno proizvoditi radijalne pneumatike, a zapošljavaće za nekoliko godina hiljadu dve stotine radnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here