Podršku za formiranje projekta “500 zadruga u 500 sela” je dobilo četiri stotine zadruga

0
141

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Milan Krkobabić izjavio je u Novom Sadu da je u okviru projekta “500 zadruga u 500 sela” podršku za formiranje dobilo četiri stotine zadruga, što je iznad svih očekivanja.

Krkobabić je, učestvujući na konferenciji „Podsticaji za zadruge u 2019. godini na republičkom i pokrajinskom nivou“ u Privrednoj komori Vojvodine, naveo podatak da je u ovoj godini za zadruge na republičkom nivou obezbeđeno sedam stotina  miliona dinara. Ministar je rekao da su ova podsticajna sredstva dovoljna za približno sedamdeset zadruga, i precizirao da novoformirane zadruge mogu da računaju na sedam koma pet miliona dinara, postojeće zadruge na petnaest miliona, a složene zadruge do šezdeset miliona dinara. Krkobabić je naglasio da su zadruge preduslov opstanka i ostanka mladih poljoprivrednika, i to je prvorazredna državna i nacionalna tema u Srbiji.

Ministar Krkobabić je najavio da će uskoro biti objavljeno ko je novi partner na projektu koji će doneti nova likvidna bankarska sredstva, bez kamate, za pomoć u funkcionisanju zadruga u prvoj godini osnivanja. Projekat koji se bavi zadrugama ima podršku ključnih aktera, poput Odbora za selo SANU, predsednika Srbije, kao i Srpske pravoslavne crkve, naglasio je on i najavio da će odmah nakon predstojećih praznika biti formiran i Nacionalni tim za spas sela Srbije.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević rekao je da je usvojena Odluka o programu rada Razvojne agencije Vojvodine, u kojem su za zadruge izdvojena posebna sredstva u iznosu od pedeset miliona dinara.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov istakao je da zadružni sektor ima podršku i pokrajinskog i republičkog nivoa vlasti u Srbiji, što je doprinelo formiranju sasvim drugačije slike zadrugarstva.

Skup u Novom Sadu organizovao je Zadružni savez Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here