Predsednik Vučić u Berlinu na sastanku o Zapadnom Balkanu

0
123

Predsednik Srbije boraviće u Berlinu 29. i 30. aprila, gde će učestvovati na sastanku o Zapadnom Balkanu na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Kako je saopšteno iz kabineta Aleksandra Vučića, tokom boravka u Berlinu, predsednik Srbije imaće i odvojene susrete s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, s predsednikom Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga Ginterom Krihbaumom, kao i s poslanikom Bundestaga Johanom Vadepulom.

Francusko predsedništvo je uoči sastanka u Berlinu saopštilo da želi da prenese istorijsko iskustvo pomirenja i aktivne saradnje Nemačke i Francuske. To je značajno za istorijski kontekst Balkana.

S obzirom na neslaganja Beograda i Prištine, Berlin je oprezan u pogledu ciljeva. Nemačka Vlada je povodom samita saopštila da se radi o „razmeni mišljenja“ čiji je cilj promovisanje „stabilnosti regiona i posebno pronalaženje načina za ponovno pokretanje dijaloga između Srbije i Kosova“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here