Veterinarski inspektori sprovode pojačane, takozvane akcijske kontrole hrane

0
123

U vreme nastupajućih prvomajskih praznika,usled povećanog prometa hrane životinjskog porekla,veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede, pored redovnih, sprovode i pojačane, takozvane akcijske kontrole na teritoriji Republike Srbije.

Kako je  navedeno u saopštenju Uprave za veterinu, pojačane kontrole rade se u skladu s analizom rizika i na mestima gde se u praznične dane očekuje veća ponuda, ali i potražnja.

U Upravi su istakli  da Veterinarska inspekcija obavlja stalni nadzor u objektima koji proizvode, skladište i izlažu u promet hranu životinjskog porekla. Kontrole bezbednosti i kvaliteta hrane u prometu sprovode se kontinuirano, kroz samostalne, organizovane i kontrole po prijavama potrošača.

Kontrolišu se svi subjekti koji stavljaju hranu životinjskog porekla u promet -specijalizovani maloprodajni objekti – mesare, ribarnice, prodavnice mlečnih proizvoda, prodavnice delikatesa, samoposluge, megamarketi, restorani, kiosci brze hrane i zelene pijace. Ipak apeluje se  na potrošače da se ponašaju sa “pažnjom dobrog kupca”, odnosno da se upoznaju sa svim svojstvima hrane pre odluke o kupovini i da hranu koja je propisno deklarisana kupuju na mestima koja su za to registrovana.

Takođe građani su pozvani da svaku sumnju na bezbednost ili kvalitativnu ispravnost hrane, bez odlaganja prijave nadležnoj veterinarskoj inspekciji. Na taj način bi inspektori u toku vanrednog nadzora mogli preduzeti zakonom propisane korektivne mere kao i sankcionisanje subjekata u poslovanju hranom koji nesavesno posluju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here