Svetozar Radišić: Sa rešenjem pitanja Kosova i Metohije ne bi trebalo žuriti

0
195

Pukovnik u penziji Svetozar Radišić rekao je da sa  rešenjem pitanja Kosova i Metohije ne bi trebalo žuriti sve dok se za Srbiju ne steknu povoljniji međunarodni uslovi.

Predsednik tzv. države Kosovo Hašim Tači rekao je da je „dogovor o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, slično istorijskom sporazumu Grčke i Severne Makedonije, i dalje je moguć 2019. godine uprkos problemima poslednjih meseci“. Ovakve najave se čuju već nekoliko godina unazad ali rešenja nema. Pukovnika u penziji Svetozara Radišića smo pitali kako komentarše ovakve najave.

Konačni sporazum Beograda i Prištine, po svemu sudeći, moraće da dobije odobrenje i u Savetu bezbednosti UN, gde ključnu ulogu imaju Rusija, Kina, Amerika, Francuska i Velika Britanija. Ovakav zaključak analitičari su doneli posle nastupa visoke predstavnice EU Federike Mogerini sredinom marta u Njujorku. Ona je tada rekla da je po temi dijaloga “lično spremna da intenzivira saradnju sa svim članicama Saveta bezbednosti, da finalni sporazum dveju strana mora biti u skladu sa međunarodnim pravom i da sporazum mora da dobije podršku Saveta bezbednosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here