Predsednik Vučić: Razgovori o Kosovu u užem formatu, uz posredstvo EU, Nemačke i Francuske

0
159

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zaključak samita u Berlinu da razgovori u vezi s kosovskim pitanjem budu nastavljeni u užem formatu, uz posredstvo Evropske unije, Nemačke i Francuske.

Aleksandar Vučić je po završetku samita rekao da je suština da ćemo pre samita u Poznanju u okviru Berlinskog procesa imati novi sastanak u Parizu,1. ili 2. jula, gde će pokušati da se pronađe rešenja za nastavak dijaloga. Predsednik Vučić je rekao da je srpska delegacija u Berlinu imala seriju teških sastanaka i izrazio je zahvalnost na angažmanu organizatorima samita, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Predsednik Srbije je naveo da su predstavnici Slovenije i Hrvatske bili korektni i da “nema šta da im zameri”, kao ni predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću koji je, kako je rekao bio više nego korektan uprkos minimalnim neslaganjima i imajući u vidu da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova.

Vučić je naveo da bi voleo da je u Berlinu pokrenut dijalog, i da nije srećan zbog toga što ostaje status kvo, jer Srbija “u ovom trenutku nije imala partnera za odgovornu i ozbiljnu igru”. On je dodao da ne misli da je propalo bilo šta. Predsednik je naglasio da se Srbija nalazi u teškoj situaciji, a sam angažman Merkel i Makrona je veoma važan i pokazuje njihovu opredeljenost da se čuva mir na Zapadnom Balkanu, a time i u Evropi‚‚.

Predsednik Srbije će se drugog dana posete Nemačkoj  sastati sa predsednikom Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu Ginterom Krihbaumom, a potom i sa Johanom Vadepulom. Vučić će nastaviti razgovore o stanju na Zapadnom Balkanu, posebno sa osvrtom na Kosovu i Metohiju i sa predstavnicima nemačkog Bundestaga.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here