Dr Dragan Rankov: Banat trenutno ima 19% populacije starije od šezdeset pet godina

0
356

Dr Dragan Rankov rekao je da područje srednjeg i severnog Banata trenutno ima devetnaest odsto populacije starije od šezdeset pet godina što predstavlja visok broj starijih osoba.

Trenutno na planeti ima oko sedam stotina pet miliona starijih od šezdeset pet godina, dok je onih uzrasta do četiri godine oko šest stotina osamdeset miliona. Ukazuje se i na rast dispariteta između najstarijih i najmlađih do 2050. godine – pa pojedine analize govore da će dvoje starijih od šezdeset pet  godina dolaziti na svaku osobu uzrasta do četiri godine. Ovaj sve veći jaz pokazatelj je trenda koji su demografi tražili godinama: u većini zemalja živimo duže, ali se ne rađa dovoljno beba. Šta Srbija treba da uradi kako se ne bi  ostvarile ovakve prognoze, pitali smo specijalistu ginekologa-perinatologa dr Dragana Rankova.

Prema pokazateljima gotovo cela srednja i istočna Evropa su od 1990. godine ostale bez oko  dvadeset miliona stanovnika. Prema proceni UN-a, najbrži trend smanjenja stanovništva na svetu biće u srednjoj i istočnoj Evropi i idućih nekoliko decenija zbog iseljavanja i niske stope rađanja dece. Najugroženije zemlje su: Letonija, Bugarska,Ukrajina, Hrvatska, Litvanija, Rumunija, Srbija, Poljska i Mađarska.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here