Na TF Mihajlo Pupin održana je 10.međunarodna konferencija ,,Tekstilna nauka i privreda’’

0
139

Na TF Mihajlo Pupin održana je 10.međunarodna konferencija ,,Tekstilna nauka i privreda’’ koja je posvećena učešću tekstilnih preduzeća i studenata u inicijativi Pojas i put.

Na TF Mihajlo Pupin u Zrenjaninu održana je 10.međunarodna konferencija ,,Tekstilna nauka i privreda’’ koja je organizovana od strane zrenjaninskog fakulteta i Katedre za tekstilno-odevne nauke i dizajn. Konferencija je posvećena učešću naših tekstilnih preduzeća i studenata u kineskoj inicijativi “Pojas i put”. Prisustvovali su čelnici lokalne samouprave, ministarstva prosvete i privrede, predstavnici fakulteta kao i gosti sa drugih univerziteta. Nešto više o cilju konferencije rekao je prof. Dr Vasilije Petrović, predsednik Organizacionog odbora konferencije.

Pomoćnik ministra prosvete Republike Srbije Gabrijela Grujić istakla je da je važno mladim ljudima otvarati nove mogućnosti što bi značilo da dolaskom kompanija oni mogu da odgovore kvalitetom znanja a to je u direktnoj vezi sa dualnim obrazovanjem. Potom je najavila novi zakon koji će biti usvojen krajem juna meseca u Skupštini Srbije.

Gradonačelnik Janjić je rekao da u Zrenjaninu nedostaje obrazovanje i u pravcu tekstila ali i u pravcu gumarske industrije. Potom se osvrnuo na uspešnu saradnju sa kompanijom NIS kao i sa IT kompanijama.

Za konferenciju je prijavljeno 40 naučno-stručnih radova iz 13 zemalja, što potvrđuje da je TF “Mihajlo Pupin” postao značajna institucija u ovoj oblasti obrazovanja tekstilnih inženjera u Republici Srbiji. Ideja organizatora jeste da konferencija bude mesto susreta naših i stranih naučnika i privrednika, na kom bi se otvarali novi poslovi saradnje i u koje bi bili uključeni i studenti sa Katedre za tekstilno-odevne nauke i dizajn, budući inženjeri u ovoj oblasti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here