Dragan Rankov o velikom broju abortusa u Srbiji

0
569

Dr Dragan Rankov je izjavio da veliki broj prekida trudnoće u našoj zemlji i dalje pokazuje da je na delu loša edukacija domaće populacije.

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut”, u prošloj godini urađeno je nešto više od deset hiljada namernih prekida trudnoće. U “Batutu”, međutim, procenjuju da je taj broj tri puta veći, jer privatne ustanove ne moraju da prijavljuju abortus. Broj abortusa u Srbiji je visok zbog toga što se prekid trudnoće ne smatra ozbiljnom hirurškom intervencijom i on se prihvata kao sredstvo za kontrolu rađanja umesto kontracepcije. Kako ocenjuje trenutno stanje i da li ima mesta brizi zbog ovakvih podataka, glasilo je pitanje koje smo postavili ginekologu-perinatologu dr Draganu Rankovu.

Istraživanja koja su obavljena proteklih godina su pokazala da su diskriminaciji najviše izložene trudnice i porodilje. Pitanja poslodavaca o tome da li žena želi porodicu su uobičajena praksa. Kako je objašnjeno  sve više mladih žena na razgovorima za posao ako nemaju porodicu potpisuju ugovor u kojem se obavezuju da narednih nekoliko godina neće imati decu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here