Darko Trifunović o izveštaju Evropske komisije o Srbiji

0
152

Viši naučni saradnik Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović je rekao da deo političke nomenklature i danas drži građane Srbije u nekakvom opijenom stanju i ne želeći da reši nagomilane nasleđene probleme.

Govoreći o izveštaju Evropske komisije o Srbiji, ambasador Kajl Skat je rekao da je izveštaj „iskren napor zasnovan na činjenicama“ da se prikaže stanje u Srbiji i da odražava realno stanje. Prema njegovim rečima, motiv Evropske komisije je da ukaže na oblasti gde je potrebno više napretka kako bi Srbija dostigla standarde potrebne za članstvo u EU. Koliko će ovaj izveštaj biti ozbiljno shvaćen kod onih koji vode aktuelnu politiku u zemlji, pitali smo višeg naučnog saradnika Fakulteta bezbednosti dr Darka Trifunovića.

Ambasador Skat je primetio da je Srbija u poslednjih dvanaest meseci napredovala.On je podsetio da je napretka nesumnjivo bilo, ekonomija se drži relativno dobro, nezaposlenost je u padu, u državnoj upravi je postignut određeni napredak, kao i napredak na Duing biznis listi. Međutim, postoje oblasti koje moraju da se poprave – vladavina prava, nepostojanje političkog dijaloga, pitanje medija i medijskih sloboda, ali i poslovnog okruženja za medije. Ambasador SAD je podsetio i da Srbija ima obavezu da koordinira svoju politiku sa politikom Evropske unije i primetio je da se u toj oblasti distanca sa EU produbljuje, umesto da se približava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here