Dogovor ministra Nedimovića sa malinarima

0
106

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je dogovorio sa malinarima da se sve nadležne službe, od poljoprivredne i fitosanitarne do tržišne inspekcije, uključe u rad timova koji nadziru ceo proces, od otkupa do izvoza maline.

Na sastanku ministra sa malinarima su izneta očekivanja da će ovogodišnja situacija u otkupu i plasmanu malina biti daleko bolja nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Ministarstvo je istaklo da je sprovelo sve što je do sada dogovoreno sa proizvođačima malina.

Navedeno je da je formiran Nacionalni savet za malinu, koji je utvrdio tačnu proizvođačku cenu maline, koja je dugi niz godina bila predmet sporenja, a da nadležne inspekcije sprovode kontinuirane kontrole u otkupu malina. Ministarstvo poljoprivrede brojnim merama podstiče unapređenje proizvodnje malina, a među njima su i podsticaji za premiju osiguranja.

Kako je istaknuto, subvencioniše se, odnosno regresira četrdeset do četrdeset pet odsto od plaćene premije osiguranja, a od ove godine je za regione koji su najviše pogođeni vremenskim i elementarnim nepogodama regres povećan na iznos od  sedamdeset  odsto za Moravički, Zlatiborski, Kolubarski, Podunavski i Šumadijski region. Za proizvođače je obezbeđena pomoć u repromaterijalu i sadnicama. Saopšteno je i da će Srbija biti vraćena na listu zemalja potpuno bezbednih od prisustva norovirusa, zbog čega prilikom izvoza maline u EU neće biti dodatnih kontrola tog virusa.

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Dobrivoje Radović je rekao da je intenzivna kontrola otkupa i izvoza tog voća jedini način da se spreče ucene otkupljivača i da početna cena malina bude  sto sedamdeset dva  dinara za kilogram maline, a sto dinara za kilogram kupina. Radović je rekao da Asoijacija ne traži garantovanu otkupnu cenu, već da ona bude formirana po tržišnim principima kada se spreči kartelsko udruživanje. Dodao je da obizirom na to da je ove godine malina propala do šezdeset  odsto čak i u Poljskoj, koja je lider u proizvodnji tog voća, početna cena bi morala da raste. Radović je rekao da su od predstavnika Vlade Srbije tražili i da se malina obeleži kao proizvod sa geografskim poreklom iz Srbije. Malinari, kako je naveo, više neće bliokirati saobraćajnice ako se ne bude poštovao dogovor sa resornim ministrima, već hladnjačare i izvoznike.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here