Dragoslav Bokan o novom ambasadoru Ruske federacije

0
474

Književnik i publicista Dragoslav Bokan je ocenio da će novoimenovani ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar BocanHarčenko, biti pravi saveznik i saborac u fazi koja tek dolazi oko rešavanja kosovskog problema.

Imenovanjem Aleksandra Bocana-Harčenka za novog ruskog ambasadora u Beogradu najviše rukovodstvo Rusije, pokazalo je  da Srbiju smatra vrlo važnim spoljnopolitičkim partnerom. Uz to, ozbiljnost aktuelne situacije na Balkanu zahtevala je i da Rusija u Srbiju pošalje najboljeg poznavaoca bivšeg jugoslovenskog prostora među ruskim diplomatama. Bocan-Harčenko je bio u delegaciji Moskve na raznim pregovorima o Balkanu.Šta dolazak ovog ruskog diplomate može da znači za pregovarački proces između Beograda i Prištine, bilo je pitanje koje smo uputili književniku i publicisti Dragoslavu Bokanu.

Aleksandar Bocan-Harčenko  je bio dugogodišnji predstavnik Rusije u Kontakt grupi i uz diplomate SAD i EU, predstavnik u posredničkoj trojki za rešavanje pitanja statusa Kosova. Bio je na pregovorima i na mirovnoj konferenciji o BiH u Parizu, kao i član ruske delegacije na dejtonskim mirovnim pregovorima. Ambasador u Bosni i Hercegovini  je bio od 2009. do 2014.g., a po povratku iz Sarajeva imenovan je za direktora Četvrtog evropskog odeljenja MIP-a Rusije koje prati ceo Balkan, kao i Tursku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here