Otvoren nacionalni Dan nauke

0
123

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković otvorila je na nacionalni Dan nauke Konferenciju „Nauka i parlament “ i ukazala je  da je cilj debate da se skrene pažnja na značaj nauke prilikom donošenja odluka i zakonskih rešenja.

Gojković je rekla da je ovo važan korak ka boljoj saradnji i međusobnom razumevanju politike i naučnoistražvačke zajednice, kako bi zajedno radili na tome da Srbija bude moderna zemlja, koja ide u korak sa razvijenim svetom. Ona je ukazala da je važno da kao društvo razumemo da su nauka i inovacije ključni faktor ekonomskog, društvenog i ukupnog razvoja.

Gojković je istakla da je važno da se naučna javnost uključi u još većoj meri u rešavanje aktuelnih pitanja i da je cilj da se u Domu Narodne skupštine otvori i podstakne neophodan dijalog naučnika i poslanika, te je ukazala da su izazovi u oblasti klimatskih promena tema koja zaslužuje zajedničku punu pažnju i posvećenost, posebno imajući u vidu poslednje primere poplava, kao posledicu obilnih padavina širom sveta.

Konferencija u Skupštini Srbije je organizovana u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Centra za promociju nauke, povodom 10. jula nacionalnog Dana nauke, a tema panela su bili obnovljivi izvori energije, klimatske promene i voda, kao i kvalitet vazduha i gasovi staklene bašte.

Na otvaranju Konferencije obratili su se i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, ministarka nauke Crne Gore dr Sanja Damjanović i ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here