Ministar Trivan svečano je pokrenuo u rad gravitacioni biološki prečistač otpadnih voda

0
133

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan svečano je pokrenuo u rad gravitacioni biološki prečistač otpadnih voda na farmi za uzgoj tovnih svinja „Milovan Ivanković“, u Zasavici kod Sremske Mitrovice.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje je pokrenuto u celini radnog procesa izgrađeno je „Ozonvej“ domaćom tehnologijom koja je jedinstvena u svetu po inovativnom rešenju prerade otpadnih voda koje nastaju prilikom uzgoja svinja.

Kako je rekao ministar Trivan poljoprivreda je nesumljivo planetarno najveći zagađivač životne sredine, a farme za uzgoj svinja jedan od najvećih izvora takvog zagađenja. Domaća tehnologija, kako je rekao, je bazirana na smeđim algama i primer je odlične primene domaće inovacije u prečišćavanju otpadnih voda.

Kako je ministar ukazao, značaj ovog i sličnih projekata je tim veći, jer obezbeđuje proizvodnju zdravije hrane, očuvanje životne sredine i uspostavljanje evropskih ekoloških standarda u ovoj privrednoj grani. Istovremeno, ovo predstavlja primer u kom pravcu će ono što nije državni sektor morati da se kreće.

Vlasnik farme, jedne od najmodernijih za uzgoj svinja u Srbiji i regionu,  Milovan Ivanković je istakao da je ulaganjem sopstvenih sredstava u uspostavljanje jedinstvenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda obezbedio zaštitu životne sredine, a pre svega podzemnih voda, doprinoseći očuvanju prirodnih vrednosti Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“ koji se nalazi u blizini.

Ukazujući na prednosti u primeni ovog jedinstvenog rešenja za preradu otpadnih voda pretežno organskog sadržaja, direktor preduzeća „Ozonvej“ Željko Pantić je naglasio da je takvo postrojenje energetski efikasno, jer troši znatno manje električne energije za svoj rad. Postrojenje je ekonomično jer ostatak suve materije iz procesa prečišćavanja može da se koristi kao visokokvalitetno đubrivo ili bioenergent.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević je naglasio da Ministarstvo preduzima sve mere za jačanje svinjarstva kao izuzetno perspektivne poljoprivredne grane i da će u tom cilju, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, zajedno raditi na iznalaženju načina za podršku poljoprivrednim proizvođačima u uspostavljanju sistema za prečišćavanje otpadnih voda i neophodnih savremenih standarda zaštite životne sredine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here